20 Ocak 2010 Çarşamba

TEKEL işçisi kadınlar çözüm için mecliste

TEKEL işçisi kadınlar, CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal'ı TBMM'de ziyaret ederek, sorunlarına çözüm bulunmasını istedi.

Ellerinde ekmeklerle Meclise gelen TEKEL işçisi 50 kadın, Ankara'ya geldikleri günden beri yanlarında olan Soysal'a teşekkür ederek bir buket çiçek verdi.

Soysal, TEKEL işçilerinin ekmek, yaşam ve onur mücadelesi verdiğini belirterek, uzun yıllardan beri çalışan işçilerin işini kaybettiği için 37 günden beri Ankara'da ''açlık, yoksulluk ve sefalete başkaldırdığını'' iddia etti.

TEKEL işçilerinin verdiği mücadelenin siyasi ya da ideolojik olmadığını, kendilerinin ve çocuklarının yaşamlarını sürdürmek için 'onurlu bir direniş verdiklerini'' ifade eden Soysal, şöyle konuştu:

''Çocuklarını evde bırakarak, Türkiye'nin dört bir yanından Ankara'ya gelen işçilerimizden bir feryat yükseliyor. TBMM, iktidar, milletvekilleri bu feryadı duymamazlıktan gelemez. Onların sorununu iktidar çözecek. İşçilerimizin sorunları birlikte çözelim, bunu bir inatlaşmaya götürmeyelim. Bu insanlarımız telef oluyor. Onları telef etmeye kimsenin hakkı yok. Başbakan, iktidar bir şirketi değil, Türkiye Cumhuriyeti'ni yönettiğini unutmamalıdır. Yalvarıyorum, bu sorunu çözmek için bir adım atalım. Haiti'ye nasıl yardım ediliyorsa, kendi ülkemizde yaşanan depremi de görmemiz gerekiyor. Bu trajediye, drama artık bir son vermemiz azım. 'Analar ağlamasın' diyenler anaları ağlatıyor. Bu anaların gözyaşlarını dindirin. Başbakan'ın bu konuda duyarlı olmaya ve çözüm üretmeye davet ediyorum. Biz her türlü katkıyı vermeye hazırız.''

İşçilerin açlık grevine başladığını hatırlatan Soysal, ''Açlık grevine son verilmeli, daha ileri boyutlara taşınmamalı. Bundan sonrası Türkiye için üzücü sonuçlar verecektir'' dedi.

KENT A.Ş'DEN ÇIKARILAN İŞÇİLER

Soysal, bir gazetecinin, ''CHP önünde eylem yapan işçiler, onların da sorunlarına sahip çıkmanızı istiyor'' demesi üzerine, İzmir'de Karşıyaka Belediyesine bağlı Kent A.Ş'de işten çıkarılan işçilerin sorununun çözümü konusunda üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu söyledi.

''İzmir'de yaşanan olayların tek sorumlusunun AKP'' olduğunu ileri süren Soysal, şöyle konuştu:

''Karşıyaka'nın nüfusu, bölünme sonrasında 600 binden 300 bine indi. Karşıyaka'ya kim böldü, niye böldü? Böldükten sonra 600 bin hizmet veren 2 bin 300 insan sayısı, ister istemez bin 200'e düştü. Orada işsiz kalan arkadaşlarımıza başka istihdam alanı yaratmak için özel çabalar da sarf ediliyor. Bu konuda bana düşen bir şey varsa, ben onu yapmaktan kaçınmam. Gelsinler, Belediye Yasasında değişiklik yapalım. Yasaya göre, Belediyelerin reel gelirini ne ise personel gideri onun yüzde 30'u olur. Bir belediye başkanı bunun üzerinde personel gideri yaparsa, üzerinde harcadığı para kendisi tarafından finans edilmek zorunda. Gelsinler bunu düzeltelim, taşeronluk sistemini ortadan kaldıralım.''

Soysal'ı ziyaret eden Tekel işçileri de sorunlarını dile getirdi. 36 günden beri Ankara'da olduğunu belirten bir kadın, ''Çocuklarımın geleceği ellerinden alınıyor. Ben bir anneyim, Emine Erdoğan da bir anne...Hiç mi vicdanı sızlamıyor?'' dedi.

Batman'dan gelen bir kadın da başındaki örtüyü göstererek, 'Başbakan açılım yapmak istiyorsa, TEKEL işçileri içinde yapsın'' diye konuştu.

Diyarbakır'dan gelen ve hamile olduğunu söyleyen bir kadın ise ''8 aylık bebeğimi evde kocama bıraktım. Sesimizi duysunlar, sorunlarımıza çözüm bulunsun'' dedi.

Ziyaret sırasında gözyaşlarını tutamayan CHP'li Soysal ile TEKEL işçisi kadınlar, ''Yiğit Muhtaç Olmuş Kuru Soğana'' türküsünü söyledi.

AA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder