31 Ocak 2010 Pazar

İnternet Sözlüğü

Net Lock - Telefon yazılımının kilitlenmesi ve yalnızca şebeke tarafından verilen SIM kartla açılabilmesi durumudur. Telefonun markasına ve modeline bağlı olarak farklı kilit açma sistemleri mevcuttur.

Numara Taşınabilirliği - Herhangi bir operatör değişikliğinde müşterinin her zamanki telefon numarasını veya ISDN'sini geçiş yaptığı operatörün şebekesinde de kullanabilme özelliğidir.

Otonomi - Stand-by otonomi süresi (pille çalışma süresi), telefonun iletişim kurmak amacıyla kullanılmadığı zamanlarda bağlı kalabileceği maksimum süredir. Kullanım esnasındaki otonomi süresi ise cihazın destekleyeceği maksimum çağrı süresidir. Pil gücü, mili-amper/saat (mAh) cinsinden ölçülür. Pillerin otonomi süreleri üretici firma tarafından ürün paketi içerisinde belirtilir. Belirtilen süreler genel itibariyle terminalin uygun ortam koşullarında kullanacağı şarj süreleridir...

PCMCIA / PC Kart (Personal Computer Memory Card International Association) PC Kart olarak da bilinir. Veri ve faks iletmek üzere cep telefonlarını dizüstü bilgisayarlara bağlamak için kullanılan PCMCIA modemler vardır. Günümüzde en sık kullanılan format "tip 2" modülüdür. "Tip 3" modülünde ise daha fazla özellik bulunmaktadır.

PC Suite - Kullanıcıların telefonlarını bilgisayarlarıyla eş zamanlı kullanmalarını (senkronize etmelerini), program yüklemelerini, telefon ayarlarını yapılandırmalarını ve telefon üzerinde kayıtlı dosyaları yedeklemelerini (back up) sağlayan yazılımdır.

PDA (Personal Digital Assistant) - "Kişisel Dijital Asistan", telefon, faks ve şebeke iletişimi özellikleriyle donatılmış taşınabilir bir bilgisayardır. Normal bir PDA cep telefonu, faks makinesi ve ajanda gibi kullanılabilir. Dizüstü bilgisayarlardan farklı olarak PDA ekranı üzerinde işlem yapabilmek için "pointer" veya dokunmatik "kalem" kullanılır. Dolayısıyla PDA'lerde "predictive writing" adı verilen kelime hafızalı yazılımlar yüklüdür. Bazı PDA'ler ses komutu ile de yönetilebilir. Günümüzde PDA'ler hem kalem, hem de klavye özellikleriyle kullanıcıya sunulmaktadır. PDA'ler aynı zamanda "avuç içi bilgisayar" veya "cep bilgisayarı" olarak da adlandırılır.

PIN (Personal Identification Number) - Cep telefonlarındaki bazı özelliklere ve verilere erişim sağlamak için kullanılan kişisel kimlik numarasıdır. PIN kodu, her zaman SIM kart ile (cep telefonu ile değil) ilişkilendirilir ve SIM kart ile birlikte verilir. PIN kodu arka arkaya üç kez yanlış girildiğinde PUK kodu bilgisi sorulur.

PIN2 - Sadece belirli servislere erişim sağlamak için girilmesi gereken koddur.

POC - (Push to talk over cellular) Hücresel şebeke üzerinde doğrudan birebir ve çoklu ses iletişimi sağlayan bir servistir. Tek bir tuşla bir veya birden fazla kişiyle görüşme yapılabilir. Çağrı neredeyse anlık yapılır; karşı taraf gelen çağrıya cevap vermek zorunda değildir. Bu hizmetten faydalanabilmek için PoC destekli özel bir terminal kullanılmalıdır.

PUK (Personal Unblocking Code) - Bloke olan SIM kartı açmak için kullanılan kişisel blokaj açma anahtarıdır. Bu kod abonelik esnasında müşteriye verilir. Güvenli bir yerde muhafaza edilmelidir. PIN kodunun arka arkaya 3 kez hatalı girilmesi durumunda SIM kart bloke olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder