30 Ocak 2010 Cumartesi

Yağı azaltmak kadınlar için daha önemli

Temelde erkek vücudunun daha kaslı yapıda olup yağ oranının kadına göre düşük olması aslında doğal bir avantaj da yaratıyor. Erkeklerin vücudu kadına göre daha geç yağlanıyor, bu yüzden selülit problemi de genelde kadınların korkulu rüyası oluyor. Ama yağı az bir vücüda sahip olmak için az yağlı bir beslenme ne kadar etkili ve yağı azaltmak sağlıkla ne kadar ilgili, buna detaylı bakmak gerekiyor. 
2009 nisan ayında yayınlanan bir makale, kadınların diyet programında yağ oranının düşürülmesiyle meme kanseri ilişkisi üzerinde duruyor. Bir yıllık uygulamanın ardından meme kanseri olan kişilerin beslenme programlarında yağ oranının azaldığı ve çalışma boyunca da bu oranın az tüketildiği görüldü. Bunlar kadınların kilolarının daha düşük seviyelerde kalmasını sağlamakla beraber, kanserin tekrarlamadığını göstermiştir.
National Cancer Institute tarafından yayınlanan çeşitli makalelerde de, düşük yağlı diyetlerin meme kanserinin tekrarlanması şansını azalttığı belirtiliyor. Gerçek böyleyken, ‘düşük yağlı beslenme’ üzerinde durmak faydalı olacaktır. Düşük yağlı diyet kansere karşı koruyucudur, ancak bu ‘yağsız bir diyet uygulanmalı’ demek değildir.

HER GÜN MUTLAKA
Yeterince yağlı tohum 5 - 6 ceviz VEYA 15 - 20 badem veya fındık veya yarım çay bardağı çekirdek tüketin.

BAZILARI BESİNLERDE SAKLIDIR
Tabii ki hayır. Sebze ve meyveler, tam tahıl ürünleri, baklagiller, su, çay, meyve suyu, kahve gibi besinler yağ içermez.  Ancak yağ, yediğimiz birçok şeyin içindedir. Tam yağlı süt, kurabiye, omlet, et, peynir, balık, mayonez, sigara böreği, çikolata, fındık, ceviz, gofret ve daha birçok yiyecek ve besin içinde yer alır. Bu yağların bir kısmını dışardan görürsünüz, bir kısmını ise göremezsiniz. Börekteki yağ, salataya eklediğiniz yağ, patates kızartmasının yağı görünür. Ancak, peynir veya etin içindeki yağı göremezsiniz. 
Yağı azalttığınızda vücut yağı ve kolesterolünüz direkt azalır mı?
Durum bu kadar basit değil. Çünkü içinde yağ olmasa da, fazla yediğiniz ekmek, meyve ve sebzenin fazlası da yağa dönüşür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder