30 Ocak 2010 Cumartesi

Çapkın eşlere genetik tedavi

ABD'de tarla farelerinin genetiği üzerinde yapılan bir araştırma sadakat ve çapkınlığın kalıtımsal olduğunu ortaya çıkardı. Çok eşli olan tarla farelerinin geniyle oynayan bilim adamları tarla farelerini tek eşli hale getirdi.

GENLERİYLE OYNANDI

Atlanta kentinde bulunan Emory Üniversitesi'nde Zoe Donaldson ve ekibi tarafından yapılan araştırmanın sonuçları Biology of Reproduction (Üremenin Biyolojisi) isimli dergide yayınlandı. Araştırma için çok eşli olan tarla farelerinin genetiği ile oynandı ve ortak yaşam alanlarında tek eşliliğe geçtikleri gözlendi. Uzmanlar bir gün sadakat kavramı için insan embriyosu üzerinde de değişiklik yapılabilecek mi sorusunu sormaya başladılar. Bir gün genetik müdahale ile insanlar tek eşli olabilecek mi?

ÇAPKINLIK GENİ

Bu sorular tüm dünyada tıp otoriteleri tarafından tartışılmaya başlandı. Kocaeli Üniversitesi Gen Terapi Merkezi Başkanı Prof. Dr. Erdal Karaöz fareler üzerinde yapılan bu çalışmanın insana uygulanabileceğini düşünüyor. Karagöz, bu işin teknik olarak mümkün olduğunun altını çiziyor. Ancak bu tip araştırmaların şu anda etik olmadığı için yapılamayacağını anlatan Prof. Erdal Karaöz tedavi yöntemleriyle ilgili şunları söylüyor: "Şu anda gen bilimi genetik müdahaleleri ancak hastalık söz konusu olduğunda yapmaya çalışıyor. Bozuk genler ancak hastalık durumunda insandan temizleniyor. Sadakat, yeşil göz, beyaz ten gibi isteklere yönelik genetik oynamaların yapılması ise şu anda dünyada yasak. Belki gelecekte yapılabilir ama önce bunun ne kadar olacağının tartışılması gerekir"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder