31 Ocak 2010 Pazar

İnternet Sözlüğü 3

Veri İletişimi - Verinin belirli protokoller uyarınca kaynak ve hedef noktalar arasında iletilmesi, alınması ve doğrulanmasıdır.

Video konferans - BL-ISDN tarafından desteklenen gerçek zamanlı ve audio-visual (görsel-işitsel) bir iletişim sistemidir. Video telefon konferans (videotelephony conference) özelliği sunmasının yanı sıra video konferansa ilişkin farklı çalışmaları da birleştirilebilmektedir.

Video - Kullanıcının aradığı/arandığı kişiyi telefonda görerek aynı anda konuşmasını sağlayan görüntülü ve sesli arama şeklidir.

VoIP (Voice over IP) - "IP üzerinden ses iletimi" adı verilen VoIP teknolojisi, "İletim Kontrol Protokolü (TCP ), "Gerçek Zamanlı Taşıma Protokolü (RTP), "Kullanıcı Datagram Protokolü (UDP)" ve "İnternet Protokolü (IP)" kullanan IP ağları üzerinde sinyallerin gerçek zamanlı ses paketleri şeklinde iletilmesine izin verir. VoIP sistemlerinde analog ses sinyalleri sayısallaştırılarak ağ üzerinden "stream" veri paketleri halinde iletilir. IP ağları, her bir paketin verilen süre içerisinde ağ üzerindeki en etkin yolu kullanarak hedefe ulaşmasına izin verir. Bu paketler tek bir kaynağa bağlıdır. Paketler, hedefe ulaşmak için farklı yollar seçebilir ve bu esnada bazı "gecikmeler", hatalar veya veri kayıpları meydana gelebilir. Hedefe ulaşan veri paketleri ise yeniden birleştirilerek orijinal ses sinyali haline dönüştürülür. VoIP teknolojisi, verilerin düzgün bir şekilde yeniden paketlenmesini sağlar; "uçlar arası gecikme" nedeniyle oluşabilecek "ekoyu" ve "titremeleri" ve paket kaybını kompanse eder.

VPN (Virtual Permanent Network) - Kalıcı Sanal Devre, operatörün altyapısı üzerinde "talebe bağlı olarak" oluşturulan özel bir ağdır. Belirli bir kullanıcı grubu arasında dinamik bir iletişim ortamının oluşturulmasını sağlar ve şebeke kaynakları sadece gereken zamanlarda kullanılır. VPN hizmetleri ses (özel numara ile) ve veri iletişimini içerir. Bu teknolojinin kullanımı esnasında iletişim izole bir şekilde sağlanır.

WAP (Wireless Application Protocol) - Kablosuz uygulama Protokolü, cep telefonlarından internete bağlanmayı sağlayan bir hizmettir. Bir "micro-browser" yardımıyla telefon ekranınızdan WML (Kablosuz İşaretleme Dili) dilinde yazılmış olan web sayfalarını görüntüleyebilirisiniz.

WCDMA (Wideband Code Division Multiple Access) - Üçüncü nesil (3G) teknoloji ile kullanıcılara daha fazla seçenek sunulacak ve iletişim, veri aktarımı ve eğlence gibi hizmetler kablosuz terminaller aracılığıyla sağlanacaktır.

Wi-Fi - Yüksek frekanslı kablosuz yerel ağ (WLAN) için kullanılan yaygın bir terimdir. Wi-Fi, IEEE 802.11b standardında tanımlanmıştır. Aynı zamanda kablosuz bağlantı ile ilgili 802.11, 802.11a ve 802.11g standartlarının da bir parçasını oluşturmaktadır. 802.11b teknolojisinde veri iletim hızı saniyede 11 megabit'e kadar çıkmaktadır. 802.11g teknolojisinde ise bu oran saniyede 54 megabit'tir. Günümüzde birçok otel, havaalanı, alışveriş merkezi, okul ve restoran "hotspot" adı verilen kablosuz bağlantı noktalarını halka açık hale getirmiştir. Bunlardan bazıları ücretli; diğerleri ise ücretsiz erişim imkanı sunmaktadır.

YES - (Abone Kimlik Modülü - SIM) GSM operatörüne bağlanmak için cep telefonlarına takılması gereken plastik çerçeveli küçük baskı devrelerdir. SIM kartın GSM şebekesi üzerinde iki temel işlevi vardır: şebeke erişim kontrolü (kimlik doğrulama & şifreleme) ve hizmetin kişiselleştirilmesi (SMS, hız uyarısı, vb.). SIM kart içinde kullanıcıya ait bilgiler, güvenlik bilgileri ve telefon rehberi bulunur. Hali hazırda kullanılmakta olan iki çeşit SIM kart vardır: ISO SIM (kredi kartı büyüklüğünde) veya Takılabilir SIM kart (yaklaşık 2 cm2). Her iki kart da aynı işlevlere sahiptir. Aralarında sadece boyut farkı vardır. Biri plastik malzemeden yapılmıştır. Bunun yanı sıra son çıkan cep telefonlarında çoğunlukla takılabilir SIM kart kullanılır. GSM Phase 2 +'yi destekleyen SIM kartlı telefonlarda sanal para, mobil bankacılık, bilet rezervasyonu vb hizmetlerden yararlanılabilmektedir. Not: 112 gibi acil çağrı numaralarını aramak için SIM karta gerek yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder