31 Ocak 2010 Pazar

Teknoloji Sözlüğü Bakabilirsiniz

3G - Küresel bant genişliği ile kullanılan sayısal mobil haberleşme sistemidir. 3G teknolojisi sayesinde mobil şebekelerdeki ver aktarım hızı 384 Kbps'ye kadar yükselebilmektedir. Bunun yanı sıra, 3G ile mevcut sistemler ya daha gelişmiş şekilde kullanıcıya sunulmaktadır ya da video gibi yeni mobil hizmetler devreye sokulmaktadır.

3G Genişbant (veya 3.5 G şebeke) - 3. nesil şebekelerde teknolojik bir evrimdir. Veri iletim oranının çok büyük oranlarda artmasını sağlayan bir teknolojidir - bu oranın gelecek yıllarda 14 , 4 Mbps'ye çıkması beklenmektedir. Şu an itibariyle 7.2 Mbps'ye ulaşmış olan bu oran 3G fever'dan 20 kat daha hızlıdır.

ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) - Asimetrik Sayısal Abone Hattı olarak bilinen bu teknoloji, sayısal verilerin geleneksel telefon hatları (standart bakır teller) üzerinden yüksek bant genişliği kullanılarak iletilmesini sağlar. Standart telefon hatlarını kullanan "çevirmeli bağlantı" (dial up) seçeneğinden temel farkı, ADSL'nin kullanılabilirlik açısından süreklilik arz etmesidir. Bu teknoloji, asimetrik olarak çalıştığından veri alım (download) oranı veri gönderim (upload) oranından fazladır. Aynı telefon hattı üzerinde analog ses verileri iletimine de olanak sağlar. ADSL hizmeti genellikle, 512 Kbps'den başlayan ve 6 Mbps'ye kadar çıkabilen aktarım hızı seçenekleriyle kullanıcıya sunulur. ADSL ilk olarak 1996 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde ise ADSL, kablolu servislerin en büyük rakibidir.

Bant genişliği - Haberleşme kanalının genişliği veya kapasitesi anlamına gelir. Analog bant genişliği saniye başına Hertz (Hz) veya devir olarak ölçülür. Dijital bant genişliği ise herhangi bir kanal ile gönderilebilecek veri miktarı veya hacmidir ve saniye başına bit olarak ölçülür. Bant genişliği, yaygın olarak bilinen normal "bant" sözcüğüyle karıştırılmamalıdır. Buradaki anlamı bant üzerinde kullanılan alandır. Bant genişliğinin kablosuz iletişimdeki önemi bandın boyutundan veya genişliğinden gelir. Çünkü bu veri iletim hızını etkiler. Yüklü miktarda verinin dar bir kanaldan iletilmesi zaman alır. Aynı miktarda veri daha geniş bir kanal üzerinden daha hızlı bir şekilde iletilir.

Bluetooth - Bluetooth teknolojisi, bilgisayar, yazıcı veya dizüstü bilgisayar ve cep telefonu gibi taşınabilir elektronik cihazların kablolu bağlantılarında kullanılan enerjinin yerini alabilecek düşük emisyonlu bir teknolojidir. Bu teknoloji sayesinde farklı birçok cihaz 10 metre mesafeye kadar birbirlerine kablosuz ağ aracılığıyla bağlanabilmekte ve kendi aralarında veri transferi gerçekleştirebilmektedir. Bu protokol üzerinden gerçekleştirilen transferlerde veri hızı saniyede 1 Mbps'ye kadar çıkabilmektedir (ikinci nesil teknolojilerde ise veri hızı 2 Mbps'ye ulaşabilir).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder