23 Ocak 2010 Cumartesi

Organ bağışlama hakkındaki yanlış bilinenler

Pek çok olguda suistimalin önüne geçmek imkan dahilinde olamamaktadır. Bu sadece ülkemizin değil dünyanın bir gerçeğidir. Ancak organ nakli bu konuda en güvenilir olgulardan biridir. Çünkü doku ve organ uyumu gerektirdiğinden kendiliğinden suistimalin önünü tıkamıştır.

Bugün ülkemizde herhangi bir yerde kadavra organ bulunduğunda ilk iş olarak sağlık bakanlığına bildirilir. Öncelikle acil bekleyenler değerlendirildikten sonra, ulusal sıraya göre organ en uygun vericinin bulunduğu merkeze yönlendirilir. Bu işlem sırasında her organ için tesis edilmiş bulunan ve bakanlıktan bağımsız bilim kurullarına danışılır. Bu bilim kurulları üniversite öğretim üyelerinden oluşur. Dolayısıyla dağıtım hem bakanlık nezdinde hem de bağımsız olarak üniversite öğretim üyelerince yapılmaktadır. Bu nedenle suistimal olması mümkün olmaz. Tüm bunlara ilaveten bir organın bir insana takılması için doku uyumunun gerekli olduğunu da hatırlayacak olursak, kadavra organlarının para karşılığında peşkeş çekilemeyeceğini de daha iyi anlayabiliriz.

Her doktor için hastasının yaşaması kadar önemli diğer bir konu yaptığı müdahelenin başarılı olmasıdır. Organ naklinde de başarıyı sağlayan en önemli husus doğru organın doğru kimseye takılmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder