17 Ocak 2010 Pazar

iyi kötü çirkin

Western, ABD'nin Atlantik kıyısından içerilere, batıya doğru göç sırasındaki olaylarla başlayan yaşam tarzı ve kültürü. Western kavramı Vahşi Batı kavramının oluşumunda yer sahibidir.

Bu kültür ABD vatandaşlarının giyimlerinden, edebiyatına ve hatta politikalarına bile bir tavır olarak yansımıştır. Western kültürü, güçlünün ayakta kaldığı, ancak aynı zamanda fedakarlığın ve azmin her zaman üstün geleceğini vurgular. Amerikalıların kullandıkları deri çizmeler, büyük tokalı kemerler, kot pantolonlar, şapkalar, balon etekli elbiseler, uzun çuha paltolar, kunduzdan yapılmış kalpaklar bu kültürün birer parçalarıdırlar. Aynı zamanda rodeo, kovboy, düello, şerif, İç Savaş gibi kavramlar yanında buharlı tren, kızılderililer bu kültürün parçalarıdır.

Western aynı zamanda bu kültürü ve yaşam tarzını konu alan; çoğu zaman at sırtında, kovalamacalarla dolu olan, kahramanlığı ve adaleti işleyen film türünü de tanımlar.

Serüven filmlerinin en tanınmış özelliklerinden olan kovboy filmi, bu bölgenin tarihi olaylarından, halkbiliminden ve bu ikisine dayanılarak oluşturulmuş yazın türlerinden yararlanır. Kovboy filminin belli başlı özellikleri; göçmenlerin bilinmedik yeni bir anakaraya ayak basışları; anakara içlerine yayılmaları; bu yayılış sırasında kızılderililerle, doğayla savaşmaları; yeni topraklara yerleşme sorunları, bağımsızlık savaşı, iç savaş, altına hücum; el değmemiş topraklara hücum; gecekondu kasabaların; gecekondu çifliklerin kurulması; anakaranın iki ucunu birbirine bağlama çabası... Kovboy filmlerinin başlıca kişileri öncüler (pioneer), Kızılderiler, kovboylar, yasadışı yaşayanlar, hayalet kasabalar, haydutlar ve yasayı simgeleyen şeriflerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder