7 Ocak 2010 Perşembe

Bel Ağrısı Çekmemek İçin Yapılması GerekenLer..!

Bel Ağrısı Çekmemek İçin Yapılması GerekenLer..!

Günlük hayatta bel mekaniğine uygun olmayan her yanlış hareket veya kötü duruş, belinizde yıpranmaya neden olabilir. Peki bel ağrısına yakalanmamak için neler yapılabilir? Sağlıklı olma önerileri ve doğru bilinen yanlışlar:

Günlük hayatta bel mekaniğine uygun olmayan her yanlış hareket veya kötü duruş, belinizde yıpranmaya neden olabilir. Araştırmalara göre; her 100 kişiden 80'i hayatının bir döneminde bel ağrısından yakınıyor. Bu hastalığı çekenler genellikle altı hafta içinde kendiliğinden iyileşiyor. Peki, dikkat edilmediğinde günler boyu süren bel ağrısına karşı neler yapılabilir? Cosmopolitan dergisinden Özge Zeki, bel ağrısıyla ilgili detayları Prof. Dr. Sedat Kiraz'a sordu.

HERKESTE OLABİLİR


Bel ağrısı nedir? Fıtık neden oluşur?
Bel bölgesindeki yumuşak doku, kas, kemik ve sinirlerdeki hastalıklardan kaynaklanan ağrılara bel ağrısı denir. Bel ağrısının önemli nedenlerinden biri de bel fıtığıdır. Bel fıtığı, omurlar arasında yer alan kıkırdak yapıdaki disklerin etraflarını saran kapsülün yırtılması ve kıkırdağın dışarı çıkması ile oluşur.

Sırt omurlarından kaynaklanan ağrılar ne sıklıkta görülür?
Sırt ağrıları da bel ağrılarına benzer nedenlerle ortaya çıkabilir. Yanlış oturma ve hatalı duruş sonrası oluşan ağrılar, hemen hemen her yaşta sıklıkla görülür. Kısacası her insan yaşamı boyunca en az bir kez bel ve sırt ağrısından yakınır. Yetişkinlerde görülme sıklığı yüzde 15 ila 20'dir. Bu oran çalışan grupta yüzde 50'lere kadar çıkabilir. Bel ağrıları kadın ve erkeklerde genellikle eşit sıklıkta karşımıza çıkar. Sadece şikayeti tetikleyen nedenler farklıdır.

Peki, kötü duruş kişinin kronik sırt ağrıları çekmesine yol açar mı?
Sürekli olarak hatalı durmak ve egzersiz yapmamak en önemli ağrı nedenlerinden biridir. Kötü duruş yüzünden ortaya çıkan ağrıların en önemli sonucu yumuşak dokularda ve kaslarda oluşan spazm tarzında ağrılardır.

HEP DİK OTURUN
Bel ağrısı için ne zaman tıbbi destek gerekir?
Her zaman destek almak gereklidir. Aksi takdirde sorun kalıcı hale gelebilir. Yaşlı, travma öyküsü ve nörolojik bulgusu olan, ciddi ağrı çeken, enfeksiyon ve kanser şüphesi, kilo kaybı-ateş-halsizlik- terleme gibi sistemik bulguları olan hastalar vakit geçirmeden doktora başvurmalıdır. Bu hastalık sakatlığa sebep olacağı için erken teşhis ve tedavi edilmesi son derece önemlidir.

Acil durumlarda bele ilk yardım nasıl yapılır?
Kırık durumunda hasta dikkatle hastaneye nakledilmelidir. Aksi halde omurilikte oluşacak kesiler felç sebebi olabilir. Diğer akut ağrılı durumlarda neden ortaya konulana kadar ağrılının dindirilmesi yararlı olabilir. Çok ağrılı durumlarda bile yatak istirahatının üç-dört günü geçmemesine çalışılmalıdır.

Yürüyüş yapmak bel ağrısını artırır mı?
Kireçlenme, skolyoz, kök basısı gibi durumlarda yürüyüş yapmak ağrıyı artırabilir. Kas güçlendirici ve hareket açıklığını korumaya yönelik egzersizler yararlıdır.

Bilgisayar kullanılırken nelere dikkat etmeli?
Dik oturmak, zaman zaman ara vermek, çalışma sonrasında egzersiz yapmak ağrıların önüne geçmeyi sağlar.

Sağlıklı olma önerileri
-Sırtınızı ve belinizi düz tutun.
-Kötü duruş; sırttaki kamburluğu, beldeki içe çöküklüğü artırır.
-Sık sık pozisyon değiştirin. Özellikle belinizin normal eğimini korumaya özen gösterin.
-Taşıyacağınız yükleri eşit olarak bölün.
-Hareketlerinizi önceden planlayın.
-Asla ağır cisimleri kaldırmayın.
-Yerden bir şey alırken eğilmeyin, dizlerinizi büküp çömelin.
-Yükü, belinizle değil, bacaklarınızla kaldırmaya özen gösterin.
-Ağırlığı mümkün olduğu kadar belinizden yukarıda tutun.
-Dönmeniz gerekiyorsa belinizle değil, vücudunuzla dönün.
-Ağır cisimleri çekmeyin, itmeyin ve yukarı doğru kaldırmayın.
-Koltuğa düzgün oturun. Gerekirse bel kıvrımınıza uyan bir yastıkla belinizi takviye edin.
-Otururken sırtınızı mutlaka bir yere yaslayın.

Oturuşunuza özen gösterin
İşyerinde sürekli oturarak çalışıyorsanız, bu durumun beliniz için sakıncalı olduğunu unutmayın ve mutlaka ara sıra kısa da olsa yürüyüş yapın.Araştırmalar, günlük mesaisinin büyük bir kısmını oturarak geçirenlerde bel fıtığına yakalanma riskinin, ayaktakilere oranla daha fazla olduğu ortaya koydu. Oturken belinizi yastıkla desteklemenizde yarar olduğunu hatırlatalım.

Bu bilgiler doğru değil!
-Bel ve sırt ağrısı gibi problemler, sadece zedelenme ve ağır taşıma gibi hatalı davranışlar nedeniyle ortaya çıkar.
-Ağrı varsa geçene kadar yatmak gerekir. Uzun süre hareketsiz bir şekilde aynı pozisyonda kalmak bel ağrısına iyi gelir.
-Bütün bel fıtığı vakalarında mutlaka ameliyat olmak gerekir.
-Sürekli yatak istirahatı uzun vadede bel ve sırt ağrılarının tek çözümü olabilir.

Sabah

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder