17 Ocak 2010 Pazar

aşkı memnuya şikayet

Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna (RTÜK) 2009 yılında en çok şikayet yerli dizilerden gelirken, bu diziler arasında ilk sırayı ''Aşk-ı Memnu'' dizisi aldı. Gelen şikayetlerin yüzde 20'si diziler üzerinde yoğunlaşırken, seyirci, bazı yerli dizilerin ''Türk aile yapısı ve ahlaka aykırı'' olduğu görüşünü savundu.

AA muhabirinin RTÜK'ten aldığı bilgiye göre, RTÜK'ün, ''444 1 178'' İletişim Merkezi ve web sitesine, izleyiciler tarafından 2009 yılının 9 aylık döneminde toplam 48 bin 601 başvuruda bulunuldu.

RTÜK'e yapılan şikayetlerde yerli diziler ilk sırayı alırken, bu şikayetlerin yüzde 20'sinin diziler, yüzde 13'ünün yarışmalar, yüzde 10'unun reklam kuşakları, yüzde 9'unun eğlence programları, yüzde 6'sının güncel programlar, yüzde 6'sının haber bültenleri ve yüzde 5'inin de yorum programları hakkında olduğu belirlendi.

RTÜK'e ulaşan şikayetler incelendiğinde, izleyicilerin en çok ''çocukların ve gençlerin korunması'' ile ''Türk aile yapısı ve ahlaka aykırılık'' gerekçesiyle şikayette bulunduğu belirtildi.

YEMEK PROGRAMLARINA DA ŞİKAYET VAR
İzleyicilerin yerli dizilerle ilgili en fazla öne çıkan şikayet gerekçesi, ''Türk aile yapısı ve ahlaka aykırılık'' oldu. Bu yöndeki şikayetlerin yüzde 40'ı da yerli diziler için iletildi.

''Türk aile yapısı ve ahlaka aykırılık'' kriterine ilişkin olarak vatandaşlardan gelen şikayetlerin yüzde 40'ı diziler hakkında gerçekleşti. ''Çocukların ve gençlerin korunması'' kriteri hakkındaki şikayetlerin yüzde 35'i de yine dizilere ilişkindi.

En çok şikayet edilen yerli dizi ''Aşk-ı Memnu'' olurken, bu diziyi ''Kurtlar Vadisi-Pusu'' ve ''Tek Türkiye'' izledi. Tüm yerli diziler hakkındaki şikayetlerin yüzde 25'i, ''Aşk-ı Memnu'' dizisine geldi.

''Türk aile yapısı ve ahlaka aykırılık'' kriterine ilişkin bildirimlerin yüzde 24'ü yarışmalara ilişkin olarak geldi. Bu konuda en fazla şikayet 2 bin 304 bildirimle ( yüzde 37) ''Yemekteyiz'' adlı programa geldi. Bu programı, şikayetlerin yüzde 16'sını alan ''Bir Şarkısın Sen'' ve yüzde 9'unu alan ''Mehmet Ali Erbil'le 50 Sarışın'' takip etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder