Sağlıklı olmak, insan mutluluğunun öncelik taşıyan bir öğesidir. Sağlıklı yaşam
koşulları açısından spor önemli bir faktördür. Yaşamamız için alınan hava
besinden daha önemlidir.
Sağlıklı yaşamak herkesin üzerinde titizlikle durduğu bir konu ama ne hikmetse
sağlığımızın değeri bizden uzaklaşınca anlaşılır hemen doktor, meyve sebze,
arayışlara gireriz. Sağlıklı yaşam için sağlıklı bir beslenme alışkanlığımız olmalı.
Sırt Ağrısı Çekiyorum!
Siz de sırt ağrısı çekenlerden misiniz? Toplumun yüzde 80′ini etkileyen önemli bir sağlık problemi olan sırt ağrısı, modern çağın en sık rastlanan rahatsızlıklarından biri. Sırt ağrılarına; yanlış oturma, duruş bozukluğu veya ağır kaldırma gibi mekanik faktörlerin yanı sıra bazı sosyal etkenler de yol açabiliyor. Özellikle de hareketsizlik; omurgaya destek olan sırt kaslarının tembelleşmesine ve istenmeyen kasılmalara neden oluyor. Sırt ağrısı olanlar egzersiz yapmayı bir yaşam biçimi haline getirmeli.
Peki Sırtımız Neden Ağrır? Çoğu alt sırt ağrısı, ciddi yaralanma veya hastalıktan değil de burkulma, kas zorlaması, küçük yaralanmalar, sinir sıkışması veya tahriş olması gibi nedenler sebebiyle oluştuğundan ‘genel’ şeklinde ifade edilir. Hamilelik döneminde veya stres, virüs enfeksiyonu, böbrek enfeksiyonu veya uyku bozukluğu nedeniyle de oluşabilir.
Sırt ağrısına uygunsuz eğilme, eşya kaldırma, bükülme, öksürme, aksırma, kas gerilmesi, aşırı gerilme veya ara vermeden uzun süre araç kullanma gibi gündelik faaliyetler de neden olabilir. Evde, işte veya araç kullanırken yaşanan kazalar da (sarsıntı da dahil) temel nedenlerdir. Ciddi sırt ağrısının en bilinen şekli, bir veya daha fazla omurga diskinin yırtılması veya şişmesiyle birlikte içteki jölemsi dokunun (nucleus pulposus) diskin yanından geçen sinir köklerine veya omuriliğe baskı yapması sonucu meydana gelir.
Bu durum genelde ‘disk kayması’ olarak bilinir ancak ‘ileri kaymış’ (şişmiş) disk veya ‘fıtıklı’ (yırtık) disk denmesi daha doğrudur; çünkü disk göbeği kaymaktan çok sızıntı yapar ve bu da sırt ağrısının yanı sıra siyatik sinirlerin tahrişi nedeniyle kalça, uyluk ve bacakta da ağrılara sebebiyet verir. Diskler genellikle yaşla birlikte veya bir yaralanmanın ardından kurur ve dejenere olur. Bu da disklerin daha az esnek olmasına ve omurgayı eskisi gibi koruyamamasına neden olur; bu nedenle yaşlı insanlarda ve özellikle de sabahları ortaya çıkan ağrı ve sertliğin en bilinen nedenidir (kemik erimesi ile birlikte).
Sürekli alt sırt ağrısı doğuştan gelen belkemiği kusurları, kemik hastalıkları, tümör, pelvik iltihap hastalıkları, doğuştan gelen kusurlar ve prostat gibi diğer birtakım ender rastlanan durumlar nedeniyle de oluşabilir.
Sırt ağrısından kaçınmak için sırtınızdaki yoğun baskı ve zorlamaları en aza indirmeli ve sırtınızın sağlam ve esnek olmasını temin etmelisiniz. Ayrıca belli dönemlerde sürekli nükseden sırt ağrılı hastalar için aşağıdaki öneriler de geçerlidir:
Bunları Deneyin:
• aşırı kilolardan kurtulmak,
• sırtı ve mide kaslarını geliştirmek amacıyla güçlendirici egzersizler yapmak,
• stres, anksiyete ve tansiyonu azaltmak veya azaltmaya çalışmak ve
• ağır taşırken doğru tutma ve kaldırma,
• iyi bir vücut duruşu benimsemek,
• uygun bir yatak ve döşek temin etmek,
• aniden güç harcamadan veya kas zorlamasından kaçınma,
• düzenli egzersiz yapmak (sırt ağrısı sorunu yaşayan kimseler için yürüyüş, yüzme ve gerilme iyi gelebilir).
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder