Download (Veri alma / Karşıdan yükleme) - Sunucudan / denetleyiciden uzaktaki bir site ekipmanına veri aktarımı anlamına gelir. Örneğin, internetten cep telefonuna veya bilgisayarlara yol durumu ile bilgi aktarılmasına denir.
Frekans - Mobil terminallerin kullandığı radyo frekansına (GSM frekansı veya 3G frekansı) verilen addır. Kanada ve Avrupa'da çift bant destekli telefonlarda 900 MHz ve 1800 MHz GSM frekansları kullanılmaktadır. Terminal aynı zamanda bazı ülkelerde (örn, Amerika) 1900 Mhz üç bant (triband) frekansını da desteklemektedir. Dört bant (quadriband) terminaller 850 MHz'i desteklemeye devam eder. Vodafone'un 3G cep telefonları çift modlu olup hem 3G (1900 ve 2100 MHz arasında), hem de GSM frekanslarının kullanımına olanak sağlamaktadır.
Genişbant - Bir şirkete ait sinyallerin sayısal verilere dönüştürülerek çok yüksek frekanslarda iletilmesidir. İletilen veriler alıcı üzerinde demodülatör (kip çözücü) aracılığıyla ayıklanır. Bu iletim kanalı, ses iletim kanalına oranla daha büyük bir bant genişliğine sahiptir. Farklı frekans bant genişlikleri sayesinde belirli bir zaman dilimi içinde çok daha fazla veri iletilebilir. İletişim cihazları ve cep telefonları kablosuz geniş bant kullanır.
GPRS (General Packet Radio Service) - Genel Paket Radyo Servisi, GSM şebekesindeki ilk paket anahtarlama uygulamasını temsil eder. Bu, aslında bir devre anahtarlama teknolojisidir. Kesintisiz bağlantı üzerinden sürekli veri akışı yapmak yerine, paket anahtarlama yoluyla şebeke sadece gerektiğinde kullanılır. GPRS sayesinde kullanıcılar, 115kbit /s'ye kadar ulaşan hızlarda veri alıp gönderebilmektedir. GPRS, özellikle e-posta ve web'te arama gibi küçük boyutlu verilerin alınıp gönderilmesini hedefler. Oldukça yüklü verilerin transferi önemli bir avantajdır.
GPS (Global Positioning System) - Küresel Konumlandırma Sistemi olarak bilinen GPS, 24 uydu yardımıyla kullanıcılara her an ve her türlü hava koşulunda karada, havada veya deniz üzerinde bulundukları konumu, hızlarını ve saati tespit etme imkanı veren telsiz/uydu navigasyon sistemidir. Bu sistemin devreye girmesiyle birlikte pusula, sekstant ve kronometre gibi eski tip konumlandırma ve navigasyon araçları artık kullanılmamaktadır. GPS askeri, ticari ve benzeri uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
GSM (Global System for Mobile Communications) - Mobil İletişim için Küresel Sistem olarak bilinen GSM, standart uluslararası sayısal hücresel haberleşme sistemidir. GSM şebekesi temelde üç frekans aralığında çalışır: 900 MHz, 1800 MHz ve 1900 MHz. GSM sisteminin gelişiminde farklı aşamalar vardır. Şu an itibariyle cep telefonları faz 1 ve faz 2 ile uyumludur. GSM operatörlerinin birçoğu yurtdışındaki partner operatörlerle roaming sözleşmesi imzaladığından kullanıcılar cep telefonlarını yurtdışında da kullanabilmektedir.
Güvenlik Kodu - Cep telefonunuza programlanmış olan bir bilginin/verinin kablosuz şekilde değiştirilmesini veya yanlışlıkla kullanılmasını önlemek için düzenlenmiş bir koddur. Telefon sahibi güvenlik kodunu kullanarak telefonun kilit kodunu değiştirebilir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder